#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spomienka na MUDr. Blaženu Dyskovú


Vyšlo v časopise: Diab Obez 2023; 23(45): 66
Kategorie: Osobní zprávy


Slovenská diabetologická spoločnosť s hlbokým zármutkom oznamuje, že dňa 8. februára 2023, vo veku nedožitých 71 rokov nás opustila MUDr. Blažena Dysková (*23. 11. 1952 †8. 2. 2023), praktická diabetologička, ktorá sa roky venovala pacientom s cukrovkou v Kežmarku.

MUDr. Blažena Dysková, rodená Čárska, sa narodila 23. novembra 1952 vo Veľkej Lomnici pod malebnými Tatrami. Detstvo prežila v peknom prostredí, kde spolu so svojimi rovesníkmi väčšinu voľného času trávila v prírode. Rodičia ju viedli k zodpovednosti a cieľavedomosti a vštepovali dôležitosť vzdelania. Po ukončení základnej školy absolvovala Strednú všeobecno-vzdelávaciu školu v Kežmarku, dnešné gymnázium. Už vtedy prejavila veľký záujem o medicínu. V tom čase sa rodina Čárskych presťahovala do Popradu.

Blažena v roku 1971 začala študovať na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Energiu na štúdium si okrem iného dopĺňala aj na túrach v rámci turistického oddielu TJ Slávia UPJŠ. Štúdium úspešne ukončila v roku 1977 s červeným diplomom, t. j. s vyznamenaním. Počas vysokoškolského štúdia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, s ktorým uzavreli manželstvo a zotrvali v ňom po celý spoločný život. Manželia prvých päť rokov žili v Poprade.

Svoju profesijnú kariéru Blažena začala ako lekárka na internom oddelení v Kežmarku. V roku 1984 sa tam rodina aj presťahovala. Medicínsku kvalifikáciu si rozšírila v odbore interného lekárstva I. stupňa a neskôr nadstavbovou atestáciou v odbore diabetológia, poruchy látkovej premeny a výživy. Bola členkou Slovenskej diabetologickej spoločnosti od roku 1989. Pravidelne a so záujmom sa zúčastňovala na rôznych seminároch a konferenciách. Vedela s diabetológmi dobre komunikovať ako na odbornej, tak i na spoločenskej úrovni. Familiárne sme ju volali „Benka“. V práci bola aktívna a tvorivá. V roku 1995 otvorila prvú neštátnu diabetologickú ambulanciu v okrese Kežmarok. Profesionálne, s ochotu a láskou pomáhala svojim pacientom.

V rámci rodiny rada trávila čas výletmi do prírody, počas zimy hlavne lyžovaním, v lete najmä pri vode. Mala záľubu v chalupárčení. Benka vychovala dve nadané deti. Na dôchodku vo voľnom čase sa venovala okrem ručných prác (najmä pleteniu, čítaniu beletrie) starostlivosti o štyri milované vnúčatá. Jej odchod prišiel náhle. Plánov mala ešte neúrekom, o čom svedčí aj množstvo vlny, ktoré si nakúpila v deň jej nečakaného odchodu. Ani netušíme, koho a čím chcela ešte svojimi šikovnými rukami prekvapiť. Celý život bola obetavá, čestná, skromná a pracovitá. Zanechala tu po sebe ľudí, ktorých mala rada a ktorí mali radi ju. Česť jej pamiatke!

R.I.P. – Requiescat In Pace!

MUDr. Mária Vargová, MUDr. Vladimír Uličiansky

za Slovenskú diabetologickú spoločnosť:

doc. MUDr. Viera Doničová PhD., MBA, predsedníčka výboru SDS | doc. MUDr. Zbynek Schroner PhD., podpredseda výboru SDS | MUDr. Jozef Lacka PhD., MBA, vedecký sekretár SDS | MUDr. Renáta Žalúdková | MUDr. Iveta Jasovská | MUDr. Milan Běhunčík | MUDr. Daniel Kolény a široký okruh kolegov


Štítky
Diabetologie Obezitologie

Článek vyšel v časopise

Diabetes a obezita

Číslo 45

2023 Číslo 45

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#