#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spomienka na primára
MUDr. Jindřicha Šimurdu


Vyšlo v časopise: Diab Obez 2021; 21(41): 0

17. 1. 1925 – 5. 3. 2021

A memory of physician Jindřich Šimurda, M.D.

Dňa 5. marca 2021 odišiel vo svojich 96 rokoch do Večnosti pán primár MUDr. Jindřich Šimurda, zakladajúci člen Československej diabetologickej spoločnosti, (neskoršie Českej diabetologickej spoločnosti) a dlhoročný člen výboru Českej diabetologickej spoločnosti. Prof. MUDr. Jiří Sylaba, DrSc., a prof. MUDr. Rudolf Korec, DrSc., sa zúčastnili ako delegáti na 1. výročnom kongrese EASD v Montecatini v Taliansku v roku 1965. Priniesli na výbor Československej diabetologickej spoločnosti informácie a aj odporúčania EASD organizovať v jednotlivých štátoch národné diabetologické dni. Z viacerých návrhov na miesto konania takéhoto podujatia napokon zvíťazili Luhačovice pre svoju geografickú polohu v strede Československej republiky. Zvíťazil ale hlavne entu­ziazmus a jasná koncepcia organizácie primára Šimurdu. V Luhačoviciach sa i v minulosti schádzali poprední vedci a umelci obidvoch našich národov, a preto boli nazývané kúpeľami českej a slovenskej vzájomnosti. Primár Šimurda sa s plným nasadením pustil do organizácie Diabetologických dní so zapojením všetkých spolupracovníkov a aj celej rodiny. Od začiatku sa Luhačovické diabetologické dni tešili záujmu aj zahraničných účastníkov. Už na prvých Diabetologických dňoch v roku 1965 sa zúčastnil prof. Gerhard Mohnike, spoluzakladateľ Diabetologického ústavu v Karlsburgu z vtedajšej NDR. Odborný program týchto dní bol každým rokom bohatší a narastal aj počet účastníkov – z niekoľkých desiatok na viac ako 1 500 v súčasnosti. Cieľom pána primára Šimurdu bolo vytvoriť nielen bohatý odborný program, ale aj milé a priateľské prostredie so vzájomným ľudským poznávaním sa. Jedno popoludnie, vo štvrtok, bolo venované návšteve kultúrnych pamiatok, skvostov moravského kraja. Jeden rok sme zablúdili aj pozrieť perlu Považia – Trenčín.

Boli to nezabudnuteľné chvíle utužovania priateľstiev, na ktoré staršia generácia diabetológov s láskou spomína. Všetci sme sa tešili na bohatý odborný program naplnený novinkami zo svetovej diabetológie, ale aj iných odborov podieľajúcich sa na výskume a liečbe diabetu. Tiež sme so záujmom očakávali, akým kultúrnym a spoločenským programom nás primár Šimurda prekvapí. Vždy nás vítal s úsmevom, nadšením a láskou. Pán primár Šimurda organizoval Luhačovické diabetologické dni neuveriteľných 32 rokov. Boli to roky nadšenia, námahy ale aj nepredstaviteľných obetí. Aj po svojom presťahovaní sa do Prahy sa prihováral účastníkom Diabetologických dní niekedy osobne, ale častejšie formou listu. V roku 1991 sa začala tradícia Diabetologických dní v Trenčíne. Hneď od začiatku sa na nich zúčastňoval, podporoval, radil a zložil pre Diabetologické dni v Trenčíne aj hymnu „Pod Trenčianskym hradom...“

Luhačovice si svojou tradíciou liečby diabetu vyslúžili takisto aj názov „kúpele diabetikov“. V dňoch 27.–28. apríla 1967 pán primár Šimurda zorganizoval v spolupráci so Zväzom invalidov prvé edukačné stretnutie českých a slovenských diabetikov. Tieto edukačné stretnutia pokračovali každoročne niekoľko desiatok rokov. Pacienti ho aj na dôchodku navštevovali a si s ním dopisovali.

Milý Jindřich, Tvoja dcéra Janka mi poslala Tvoj posledný dopis, ktorý si mi už neodoslal a v ktorom bilancuješ svoj život a ďakuješ mi za dlhé roky priateľstva. Ďakujem Ti, v mene svojom, ale aj v mene Slovenskej diabetologickej spoločnosti za vybudovanie obdivuhodného diela, ktoré nemá obdobu v žiadnej inej odbornej spoločnosti. Postavil si ho na pevných základoch vzájomného priateľstva a bratstva českých a slovenských diabetológov a trvá už 57 rokov – Luhačovické diabetologické dni. Budeme na Teba s úctou, láskou a vďačnosťou spomínať!

Česť Tvojej pamiatke!

MUDr. Marta Korecová, Life Member IDF

členka výboru Slovenskej diabetologickej spoločnosti


Štítky
Diabetologie Obezitologie

Článek vyšel v časopise

Diabetes a obezita

Číslo 41

2021 Číslo 41

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#