#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spomienka na MUDr. Danielu Kuzmovú


Vyšlo v časopise: Diab Obez 2022; 22(43): 54
Kategorie: Osobné správy

Daniela Kuzmová sa narodila ako tretie dieťa stredoškolského profesora Jána Rašiho a jeho manželky Márie (rodenej Kindernayovej) 14. októbra 1948 v Horovciach. Po skončení gymnázia v Liptovskom Mikuláši bola prijatá na Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach. Počas štúdia, tesne pred nástupom do 5. ročníka v roku 1971, ochorela a bol jej zistený diabetes mellitus 1. typu. Následne bola liečená v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni u profesora Krezeho, vďaka ktorému aj napriek chorobe úspešne absolvovala Lekársku fakultu a po jej skončení nastúpila do nemocnice VSŽ v Šaci. Po atestáciach z internej medicíny a diabetológie pracovala naďalej v Šaci, na internom oddelení pod vedením vtedajšieho primára Mizlu (a neskôr primára Jarčušku), kde sa vzorne starala o chorých s diabetes mellitus striedavo v ambulancii a na oddelení až do leta 1990.

Neskôr, na jeseň roku 1990 prijala ponuku pracovať v Bardejovských Kúpeľoch, kde svoju prácu vykonávala vždy s plným nasadením a entuziazmom a kde liečila pacientov z celého Slovenska až do roku 1999. Počas pôsobenia v Bardejovských Kúpeľoch usporiadala viacero edukačných programov pre chorých s cukrovkou. Od roku 1999 až do roku 2001 bola krátkodobo primárkou v Kúpeľoch Korytnica, ktoré však vinou nezodpovedných majiteľov následne v roku 2002 zbankrotovali. Po návrate do Bardejova až do roku 2009 ešte pracovala striedavo v Bardejovskych Kúpeľoch, v súkromnej ambulancii v Prešove, kde poskytovala protiobezitologické poradenstvo, či pomáhala pri zastupovani kolegýň a kolegov v Bardejove a v Košiciach.

MUDr. Daniela Kuzmová s dcérou Danielou a vnučkou Sarah
MUDr. Daniela Kuzmová s dcérou Danielou a vnučkou Sarah

Na návšteve Gaudího parku počas konferencie EASD 2013 v Barcelone
Na návšteve Gaudího parku počas konferencie EASD 2013 v Barcelone

Počas 80. rokov ako prvá spolu s MUDr. Zitou Lacknerovou organizovala pravidelné telesné cvičenia pre košických diabetikov a bola hlavnou organizátorkou prvých športových hier pre chorých s diabetes mellitus v roku 1994.

MUDr. Daniela Kuzmová bola predovšetkým skvelou odborníčkou v oblasti praktickej diabetológie, ale popritom aj spoluautorkou viacerých publikovaných prác (v databáze UPJŠ je ich 48) a pravidelnou účastníčkou domácich a zahraničných odbodných podujatí, na ktorých často vášnivo diskutovala. Posledná práca, v ktorej bola našou spoluatorkou, sa zaoberala psychologickou inzulínovou rezistenciou a jej rady z pohľadu lekárky praktickej diabetológie a zároveň z pohľadu pacienta mali pre nás cenu zlata. Práca vyšla tesne pred pandémiou COVID v renomovanom časopise Orvosi Hetilap.

V posledných dvoch rokoch sa jej zdravotný stav postupne zhoršoval a dňa 19. marca 2022 nás navždy opustila. Verím, že práve teraz určite diskutuje s profesorom Kreze, profesorom Korecom, Jurajom Vozárom, Hankou Šipulovou a mnohými ďalšími našimi bývalými kolegami pri poháriku červeného vína o tom, ako zlepšiť starostlivosť o chorých postihnutých chorobou, s ktorou musela žiť viac ako 50 rokov. Ja sám som sa od nej naučil predovšetkým to, aký je rozdiel medzi „diabetológiou“ a „diabetom“.

Česť jej pamiatke!

doc. MUDr. Oliver Rácz, CSc.


Štítky
Diabetologie Obezitologie

Článek vyšel v časopise

Diabetes a obezita

Číslo 43

2022 Číslo 43

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#