#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Virtuálny 26. World Diabetes Congress 2021


Autoři: Andrea Bukovská 1,2
Působiště autorů: Nemocničná lekáreň UN Martin 1;  Diabetologické edukačné centrum I. internej kliniky JLF UK a UN Martin 2
Vyšlo v časopise: Diab Obez 2022; 22(43): 55
Kategorie: Správy z odborných podujatí

Šesťdňový a z dôvodu pandémie COVID-19 virtuálny 26. World Diabetes Congress sa uskutočnil v dňoch 6. 12. 2021 až 11. 12. 2021. Organizovala ho International Diabetes Federation (IDF) z Bruselu v spolupráci so softvérovou spoločnosťou Morressier z Berlína a trinástimi partnermi. Zúčastnilo sa ho spolu viac ako 7 072 účastníkov zo 150 krajín, ktorí reprezentovali takmer všetky špecializačné odbory medicíny: lekárov, edukátorov, epidemiológov, psychológov, študentov, vedcov a výskumníkov. Možno preto, že išlo iba o virtuálny kongres, zúčastnilo sa ho menej účastníkov aj menej krajín ako v minulých rokoch. Najviac účastníkov bolo z Kene, Nigérie, Pakistanu, Thajska, Ghany, Indie, Francúzska, Malajzie a Veľkej Británie.

Príprava kongresu trvala takmer celý rok a komplikovala ju celosvetová pandémia COVID-19. Odborný program tvorili virtuálne diskusie, prednášky, stretnutia expertov, ale aj konzultácie za okrúhlym stolom, panelové diskusie, semináre, sympóziá, posterové prednášky a prezentácie firiem. 172 prednášok bolo zameraných na aktuálne problémy súčasnej diabetológie, a to COVID-19, diabetickú nohu, hypertenziu, kardiologické, obličkové, očné a neuropatické komplikácie diabetes mellitus. Virtuálna diskusia dokázala záujem účastníkov o prednášky a pochvalu si zaslúži všetkých 42 predsedajúcich, ktorí zabezpečili odpovede na všetky otázky. Bolo zaujímavé sledovať zanietenosť účastníkov a miesta prednášok, nakoľko počas nich mali niektorí skoré ráno, iní deň a mnohí neskorú noc. Chýbali plenárne a kuloárne diskusie, ktoré vždy obohatia odborný program kongresu. Samostatná časť kongresu bola venovaná 100. výročiu od objavenia inzulínu a predstavenia 10. vydania IDF Diabetes Atlas. Aby si účastníci udržali dobré zdravie aj pri sedení viac ako osem hodín denne, boli v pravidelných intervaloch pripomínané a po kliknutí na video prezentované užitočné cvičenia pri stole na vybudovanie sily, zvýšenie prietoku krvi a aktivity mozgu.

Odprezentovaných bolo aj 461 z 521 prihlásených posterov zameraných nielen na klinickú prax, ale aj edukáciu, epidemiológiu, manažment, prevalenciu a vplyv diabetes mellitus na verejné zdravie. Zo Slovenska bol programovým výborom kongresu vybratý a zaradený do oficiálneho programu v bloku COVID-19 poster PhDr. Andrey Bukovskej, MHA, MPH s názvom „New forms of diabetic education during the COVID-19 pandemic“, v ktorom prezentovala edukáciu v Univerzitnej nemocnici Martin, ktorá od začiatku pandémie lieči najnáročnejších pacientov s COVID-19.

Na základe rozhodnutia IDF sa 27. World Diabetes Congress uskutoční vo dňoch 5.–8. 12. 2022 v sídle najstaršej diabetickej organizácie na svete, v portugalskom Lisabone.

Doručené do redakcie | Received 22. 2. 2022

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH 

bukovska@unm.sk | www.unm.sk


Štítky
Diabetologie Obezitologie

Článek vyšel v časopise

Diabetes a obezita

Číslo 43

2022 Číslo 43

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#